André Denys

André Denys (Gistel, 6 januari 1948 – Gent, 13 mei 2013) was gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen en jarenlang lid van WTC De Leierenners uit Zulte.

Wielerfanaat André Denys werd in Gistel geboren op 6 januari 1948. Na een carrière als leerlooier in een familiebedrijf startte hij zijn politieke loopbaan in 1977, wanneer hij gemeenteraadslid werd voor de liberalen in Zulte. Dat lokaal mandaat oefende hij tot 2004 uit.
In 1981 werd hij verkozen in de Kamer, later werd hij ook PVV-fractieleider in de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams Parlement, waarvan hij als Kamerlid automatisch lid werd. Vanaf 1995 verkaste hij helemaal naar het Vlaams Parlement, waar hij een zitje had tot 2004.
In 2004 volgde hij Herman Balthazar op als gouverneur van Oost-Vlaanderen, hij bleef dat tot eind januari 2013. Hij beschouwde het als een bekroning van zijn politieke carrière.
In 2010 werd bij de toen 62-jarige gouverneur longvlieskanker vastgesteld. Drie jaar lang bleef hij vechten tegen de slepende ziekte, op 13 mei 2013 verloor hij dan toch het pleit.
Lees ook: “Meer een bruggenbouwer dan een gladiator”

André denys mijn ronde

Vanaf 2005 organiseerden WTC de Leierenners en de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys voor het eerst de Rit van de Gouverneur. De start van een mooie traditie die al ruim 70.000 euro opbracht voor verschillende goede doelen. Toen bij de gouverneur longvlieskanker werd vastgesteld, werd er steeds voor een goed doel gekozen dat met de problematiek van kanker te maken had. In 2013 werd de Rit van de Gouverneur ingeruild voor de Klassieker van het Goede Doel – Rit eregouverneur André Denys. Als blijvend eerbetoon voor onze goede fietsvriend André wordt deze traditie verder gezet.

One Reply to “André Denys”

  1. Beste,

    Is het mogelijk om de GPX files van de ritten vrij te geven omdat we deze toch nog kunnen rijden in coronatijden aub?
    Wel alleen natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties Beschermd door WP-SpamShield Spam Plugin